Ledigt jobb: Molekylärbiolog
- Jobb
- Doktorand i molekylärbiologi vid Umeå universitet

Doktorand i molekylärbiologi vid Umeå universitet
Umeå UniversitetVästerbottens län, Umeå
Tidigare erfarenhet är önskad
22 dagar kvar
att ansöka till jobbet
Doktorand i molekylärbiologi
Vi söker en doktorand i molekylärbiologi med ett intresse inom mikrobiell evolution och ekologi till Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med tillträde 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.
Doktoranden kommer att delta i aktiviteter inom institutionen för molekylärbiologi, laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS), och Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR), vilket möjliggör samverkan med forskare från olika forskningsområden och med bred expertis.
Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att använda experimentell evolution och high-throughput fenotypisk karakterisering för att undersöka effekterna av saltinducerade cellkluster på bakteriers eko-evolutionära dynamik hos olika bakteriearter och syntetiska mikrobiella samhällen. Den genetiska grunden för saltinducerad cellklustring kommer att undersökas med hjälp av genomsekvensering, genteknik, screening av genetiska bibliotek och/eller transkriptomik. Konfokalmikroskopi och automatiserad mikrobiell live-cell imaging och analys kommer att användas för att undersöka cell- och klustermorfologi. Doktorandens vetenskapliga intressen och bakgrund kommer att vara en viktig faktor i utformningen av projektet.
Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning. Projektet och forskningsmiljön kommer ge den hängivna studenten möjligheten att utbilda sig till en förstklassig forskare.
Kvalifikationer
Sökande måste ha en universitetsexamen på avancerad nivå eller genomförda kurskrav på minst 240 poäng, varav minst 60 poäng ska vara på avancerad nivå.
För att uppfylla de särskilda behörighetskraven för antagning till forskarutbildning i molekylärbiologi krävs att den sökande har genomfört kursfordringar om minst 90 hp inom huvudområdet molekylärbiologi, inklusive kurser i kemi, cell- och molekylärbiologi, genetik, och mikrobiologi. Därutöver krävs kurser motsvarande 30 hp på avancerad nivå inom ämnesområdet molekylärbiologi, inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom molekylärbiologi bedömas uppfylla kravet på särskild behörighet.
Du ska vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.
Erfarenhet av experimentell evolution, bakteriell genetik och genomsekvensering med efterföljande analys är meriter. Tidigare användning av avancerade mikroskopitekniker och bildanalys, high-throughput cell/molekylärbiologi och analys av stora datamängder är också värdefulla kvalifikationer för tjänsten. Dessutom förväntas sökanden, genom universitetsstudier eller annan motsvarande utbildning, ha erhållit en grundläggande teoretisk kunskap inom mikrobiell evolution och/eller mikrobiell ekologi.
Du ska vara mycket motiverad, visa god kommunikationsförmåga med gruppledare och kollegor, samt ha förmåga att samverka effektivt och arbeta produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.
Som medarbetare hos oss bidrar du till att främja en inkluderande kultur och en positiv arbetsmiljö. Detta innebär att du kommunicerar effektivt över olikheter, visar samarbetsvilja och förmåga att samarbeta. Du upprätthåller öppenhet och en välkomnande attityd, samt visar respekt, medkänsla och empati. Du engagerar dig i och stöttar kollegor från olika bakgrunder och med olika perspektiv, samt främjar en hälsosam balans mellan arbete och privatliv för både dig själv och andra.
Bedömningsgrunder
Bedömning av förmågan och potentialen att tillgodogöra sig utbildningen baseras främst på:
- Kunskaper och färdigheter relevanta för doktorandstudier inom forskningsområdet.
- Förmågan att formulera och lösa vetenskapliga frågor.
- Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.
- Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t ex yrkeserfarenhet.
God samarbetsförmåga, driv och förmåga att arbeta självständigt betraktas som positiva meriter.
Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på dennes meriter och dennes bedömda potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå.
Efter urvalsprocessen påbörjas processen för antagning till forskarutbildning.
Beslut om antagning fattas av institutionens prefekt.
Om anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år heltid. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas förlängs anställningstiden.
Tillträde 1 september 2025 eller enligt överenskommelse.
Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.
Ansökan
Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 22 april 2025. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:
- Ett CV med information om utbildning, en förteckning över tidigare och nuvarande anställningar,
- Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns.
- Kopior av examensbevis, inklusive dokumentation av genomförda och erhållna akademiska kurser.
- Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och intressen, motivation för ansökan till forskarutbildning.
- Kontaktuppgifter för två till tre referenser.
Facklig information lämnas av SACO, + 46- (0) 90-786 53 65, SEKO, + 46- (0) 90-786 52 96 och ST, + 46- (0) 90-786 54 31.
För frågor om tjänsten kontakta peter.lind@umu.se (mailto:peter.lind@umu.se).
Mer om oss
Mer information om oss finner du på http://www.umu.se/molbiol (http://www.umu.se/molbiol) och http://www.ucmr.umu.se (http://www.ucmr.umu.se).
🖐 Passar detta jobb någon du känner?
Andra jobb inom samma område
Kanske kan det vara dags att bredda sökningen med dessa lediga jobb
-
Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
-
Specialister inom miljöskydd och miljöteknik
AB BOSTADEN I UMEÅ
-
Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
-
Specialister inom miljöskydd och miljöteknik
Academic Work
-
Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
-
Riksbanken Lämnar Styrräntan Oförändrad: Effekter och Prognoser
Tors, 20 mar 2025 - 14:02